Ultrahangos szolgáltatások

Az ultrahang vizsgálatról

Az ultrahang ma az egyik leggyakrabban használt vizsgálati módszer, amelyet számos orvosi terület használ, általában elsőként a képalkotó vizsgálatok közül. 

Az ultrahangotaz 1970-es években kezdték el használni az orvosi gyakorlatban. Számos terület alkalmazza, például a belgyógyászat, a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekgyógyászat, a sebészet, a traumatológia, de még akár a szemészet is.
 

Milyen elven működik az ultrahang? 

A test különféle sűrűségű szövetein áthaladó, illetve azokról visszaverődő hanghullámok segítségével kirajzolt, a számítógép képernyőjén megjelenített képet radiológus szakorvos értékeli, és állítja fel a diagnózist, illetve a lelet birtokában további célzott vizsgálatot javasol a páciensnek.

Mire alkalmas az ultrahang vizsgálat? Mi a haszna? 

Az ultrahang segítségével alkalmunk nyílik:

  • panaszmentes betegek szűrésére, esetleges betegségeik korai stádiumban történő felismerésre
  • ismert betegséggel élő páciensek kontroll vizsgálatainak elvégzésére
  • akut panasszal hozzánk forduló páciensek vizsgálatának elvégzésére, a talált eredmények birtokában a beteg háziorvosi/ szakorvosi ellátásba irányítása történhet
  • krónikus betegséggel élő páciensek utánkövetése során diagnosztizált esetleges új eltérések birtokában az érintett személy szakorvoshoz irányítására adódik lehetőség
  • számos,népbetegségnek is tekinthető elváltozás korai diagnózisához nyújthat segítséget a megadott időközönként ismételt ultrahangvizsgálat
  • a hazánkban igen nagy népességszámot érintő daganatos elváltozások korai felismerésében fontos szerepet tölthet be a vizsgálat
  • a végzett vizsgálatoknak jelentős szerepe van a gyakori perifériás érbetegségek szűrésében is
  • végezetül mindezek mellett a magukat egészségesnek ismerő emberek számára kívánunk lehetőséget nyújtani saját egészségi állapotuk felmérésére, egészségük megőrzésére szűrővizsgálatok végzésével.

Milyen szervek vizsgálhatóak az ultrahang segítségével? 

–  hasi- és kismedencei szervek vizsgálata

–  pajzsmirigy- és nyaki ultrahangvizsgálat,

–  ízületek ultrahangos vizsgálata, 

–  lágyrészek ultrahang vizsgálata,

– felső- és alsó végtagi erek, illetve nyaki erek teljeskörű ultrahang diagnosztikája lehetséges ezen képalkotó eljárás segítségével.

Mik a vizsgálat előnyei? 

Az ultrahang vizsgálat nagy előnye, hogy fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és korlátlanul ismételhető.

Erek UH vizsgálata

Hasi - és kismedencei szervek UH vizsgálata

Ízületi ultrahang vizsgálatok

Lágyrészek és nyirokcsomók UH vizsgálata

Pajzsmirigy UH vizsgálata